Οι 12 μήνες

Οι ονομασίες των δώδεκα μηνών του έτους προέρχονται αποκλειστικά από το ρωμαϊκό ημερολόγιο, στο οποίο τα ονόματα των μηνών είτε προήλθαν από ονόματα θεών ή αυτοκρατόρων είτε οφείλονται στην αριθμητική σειρά που κατείχαν μέσα στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο που είχε ως αφετηρία την 1η Μαρτίου.

Ιανουάριος: πρόκειται για ελληνιστικό όνομα, που προήλθε από το λατινικό Ianuarius και αυτό από το όνομα Ianus (= Ιανός), διπρόσωπος θεός των Ρωμαίων, με τη λατρεία του οποίου συνδεόταν κάθε έναρξη στη ζωή τους.
Φεβρουάριος: πρόκειται για ελληνιστικό όνομα, που προέρχεται από το λατινικό όνομα Februarius και αυτό από το επίθετο februus (= καθαρτικός), παράγωγο του ρήματος februo (= εξαγνίζω). Η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι αρχικά αποτελούσε τον τελευταίο μήνα του παλαιού ρωμαϊκού έτους, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στους νεκρούς, για τους οποίους τελούνταν κατά τη διάρκειά του καθαρμοί και εξαγνισμοί.
Μάρτιος: πρόκειται για ελληνιστικό όνομα, που προέρχεται από το λατινικό όνομαΜartius, το οποίο προήλθε από το όνομα Mars, γενική Martis (= Άρης).
Απρίλιος: πρόκειται για ελληνιστικό όνομα, που προέρχεται είτε α) από το λατινική λέξη aprilis, παράγωγο του ρήματος aperio (= ανοίγω, πβ. Άνοιξη) είτε β) από το ελληνιστικό όνομα η Αφρώ, που παράγεται από το αρχαίο όνομα Αφροδίτη, επειδή ο μήνας αυτός ήταν για τους Ρωμαίους αφιερωμένος στη θεά Venus (= Αφροδίτη).
Μάιος: πρόκειται για ελληνιστικό όνομα, που προέρχεται από το λατινικό όνομα Maius, το οποίο προήλθε από το όνομα Maia, αρχαία ρωμαϊκή θεά.
Ιούνιος: πρόκειται για ελληνιστικό όνομα, που προέρχεται από το λατινικό όνομα Junius, παράγωγο του ονόματος Juno (= Ήρα), θεά στην οποία ήταν αφιερωμένος ο μήνας αυτός.
Ιούλιος: πρόκειται για ελληνιστικό όνομα, που προέρχεται από το λατινικό όνομα Julius, που προήλθε από το όνομα Julius (Caesar), Ρωμαίος αυτοκράτορας, προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε έτσι ο μήνας αυτός, επειδή διαρρύθμισε το ημερολόγιο (το αποκαλούμενο ιουλιανό ημερολόγιο).
Aύγουστος: πρόκειται για ελληνιστικό όνομα, που αποδίδει το λατινικό επίθετο Αugustus (= Σεβαστός), παράγωγο της λέξης augur (= μάντης, οιωνοσκόπος). Ο ρωμαϊκός μήνας Sextilis (= έκτος) του παλαιού ρωμαϊκού έτους μετονομάστηκε Augustus προς τιμήν του αυτοκράτορα Οκταβιανού, ο οποίος απέκτησε τον τίτλο του Σεβαστού εξαιτίας των σημαντικών νικών του στον πόλεμο κατά το μήνα αυτό του έτους 27 π.Χ.
Σεπτέμβριος: πρόκειται για ελληνιστικό όνομα, που προέρχεται από το λατινικό επίθετο September (= έβδομος), παράγωγο του αριθμητικού septem (= επτά), επειδή στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ο μήνας αυτός ήταν έβδομος στη σειρά.
Οκτώβριος: πρόκειται για ελληνιστικό όνομα, που προήλθε από το λατινικό επίθετο October (= όγδοος), παράγωγο του αριθμητικού octo (= οκτώ), επειδή στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ο μήνας αυτός ήταν όγδοος στη σειρά.
Νοέμβριος: πρόκειται για ελληνιστικό όνομα, που προήλθε από το λατινικό επίθετο November (= ένατος), παράγωγο του αριθμητικού novem (= εννέα), επειδή στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ο μήνας αυτός ήταν ένατος στη σειρά.
Δεκέμβριος: πρόκειται για ελληνιστικό όνομα, που προήλθε από το λατινικό επίθετο December (= δέκατος), παράγωγο του αριθμητικού decem (= δέκα), επειδή στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ο μήνας αυτός ήταν δέκατος στη σειρά.